Kinderen met LongCovid
Alle kinderen hebben recht op een positieve toekomst
 

H4: Invloed vaccinaties en herinfecties


Op basis van studies en de vele patiënt ervaringen lijkt de kans op long covid verminderd na vaccinatie, maar deze blijft hoog. Momenteel zijn reguliere covid vaccinaties voor gezonde kinderen niet beschikbaar. Vaccinaties genezen geen long covid maar kunnen de kans op long covid mogelijk wel iets verkleinen. Echter niet genoeg om goed te beschermen tegen long covid.


De relatie tussen long covid en vaccinaties is nog onduidelijk. Op basis van diverse onderzoeken blijkt dat een gering aantal long covid patiënten soms iets verbetert na vaccinatie. Maar er zijn ook patiënten die verslechteren. Bij de meerderheid heeft vaccinatie geen invloed op de long covid klachten. Indien mensen herstellen van long covid, blijkt dit herstel soms geen genezing, maar het ‘in remissie’-gaan van de klachten. Deze mensen kunnen last houden van bijbehorende oplevingen. Dit worden ook wel ‘terugvallen’ genoemd.


Patiënten kunnen weer long covid krijgen of verslechteren na een nieuwe covid besmetting. Dat blijkt soms pas na enkele weken. In Duitse long covid klinieken (tweedelijns zorg, regulier) voor kinderen, wordt met klem geadviseerd een herinfectie met het Corona virus te vermijden (vol inzetten op preventie) en indien een kind toch besmet raakt, direct Paxlovid te starten, ook bij kinderen. Dit is momenteel in Nederland alleen beschikbaar voor mensen die officieel tot een bepaalde risicogroep behoren.

 
 
E-mailen
Info